Учебната дисциплина „Икономика на хотела и ресторанта“ е предназначена за студентите от специалност „Туризъм“, редовна форма на обучение, образователно-квалификационна степен „Бакалавър”.
Основната цел на обучението е да запознае студентите и формира система от знания и умения за основните положения на икономиката и управлението на хотелиерството и ресторантьорството, както и да създаде практически умения за управлението на малки и средни хотелиерски и ресторантьорски предприятия.
Предмет на дисциплината са икономическите закономерности, процеси, взаимоотношения и взаимодействия в хотелиерското и ресторантьорското предприятие. Изучават се съдържанието, особеностите, показателите и методите за анализ и оценка на икономическата дейност на хотели и ресторанти. В семинарните занятия се разглеждат примери и решават казуси от практиката на икономиката на конкретни хотелиерски и ресторантьорски обекти.
Чрез дисциплината се създават и усвояват умения за анализ и оценка на икономическото състояние на хотелиерското и ресторантьорското предприятие, на чиято база обосновано да се вземат решения по отношение на нейното бъдещо икономическо развитие. Обучението формира професионална нагласа за непрекъснатото измерване, анализиране и управление на основни икономически показатели на фирмено равнище в хотела и ресторанта, даващи достоверна информация за икономическото състояние на предприятието и позволяващо да се формират ефективни управленски решения.
Предназначението на учебната дисциплина е да запознае студентите с основите на науката за хранене на човека. Да предостави знания за хигиената на ЗХР и хранителното законодателство в туристическата индустрия.
Учебната дисциплина „Технологично обзавеждане на хотела и ресторанта” е предназначена за студентите от специалност „ Организация и управление на хотел и ресторант“, втори курс, редовна форма, образователно-квалификационна степен “Професионален бакалавър”.